Η δομή του ΔΠΜΣ «Τεχνογλωσσία» βασίζεται σε 15 μαθήματα βασικού κορμού τα οποία υπολογίζονται για τον βαθμό του ΜΔΕ και 14 ειδικά σεμινάρια (από τα οποία επιλέγονται 5) και καλύπτει τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα (δηλαδή τέσσερα ημερολογιακά τετράμηνα). Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης (internship) σε ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες κ.ά. καθώς και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ΦΕΚ 1085 τ.Β΄/16-10-1998 και τροποποίηση αυτού 1022 τ.Β΄/24-7-2003 άρθρο 6.
Κατά το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο υπάρχουν δύο κλάδοι – ο ένας απευθύνεται σε γλωσσολόγους και ο άλλος σε πληροφορικούς – που περιλαμβάνει 5 Θεματικές Ενότητες (εφεξής ΘΕ). Το πρόγραμμα μαθημάτων έχει ως εξής:
ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
για Γλωσσολόγους
- Βασικές μαθηματικές έννοιες
- Εισαγωγή στον προγραμματισμό Ι (γλώσσες προγραμματισμού)
- Εισαγωγή στον προγραμματισμό ΙΙ (βάσεις δεδομένων)
- Μηχανισμοί παραγωγής φωνής και το φωνητικό σήμα στον Η/Υ
- Εισαγωγή στην υπολογιστική γλωσσολογία: πιθανότητες και στατιστική με γλωσσικές εφαρμογές
για Πληροφορικούς
- Εισαγωγή στη γλωσσολογία
- Δομή της νεοελληνικής γλώσσας
- Εισαγωγή στη μορφολογία, στη σύνταξη και σημασιολογία
- Εισαγωγή στη φωνητική και αντίληψη ομιλίας
- Εισαγωγή στην υπολογιστική γλωσσολογία: πιθανότητες και στατιστική με γλωσσικές εφαρμογές
ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Τα μαθήματα του δευτέρου εξαμήνου περιλαμβάνουν 5 (ΘΕ) οι οποίες παρακολουθούνται από κοινού από γλωσσολόγους και πληροφορικούς, ώστε να αποκτηθεί κοινή γλώσσα και να αρχίσει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των φοιτητών.
- Επεξεργασία σωμάτων κειμένων
- Λογική και γλώσσα
- Ανάλυση και μοντελοποίηση της φωνής
- Εισαγωγή στην ηλεκτρονική λεξικογραφία
- Εισαγωγή στο λογικό προγραμματισμό
ΤΡΙΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Εξαγωγή πληροφοριών από κείμενα
- Τεχνικές parsing
- Γραμματικοί φορμαλισμοί για την υπολογιστική γλωσσολογία
- Μηχανική Μετάφραση
- Αρχιτεκτονικές συστημάτων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας
Τα μαθήματα του τρίτου εξαμήνου συμπληρώνονται με πρακτική εξάσκηση σε χώρους εργασίας όπως: ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς κ.ά. Στους χώρους αυτούς επιλέγονται σύμβουλοι (mentors), οι οποίοι καθοδηγούν τους φοιτητές πρακτικά αλλά και ερευνητικά και είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και λειτουργία μιας σειράς ειδικών σεμιναρίων. Κρίνεται ότι η προϋπηρεσία που θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν οι φοιτητές στη διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης είναι ουσιαστική και όσο πιο σχετική με τα πραγματικά εργασιακά δεδομένα.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Κατά το τέταρτο εξάμηνο οι φοιτητές ασχολούνται με την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας εμβαθύνοντας σε εξειδικευμένα θέματα με τη βοήθεια συγκεκριμένων μελετών και ερευνητικών κατευθύνσεων. Πιστεύεται ότι με τον τρόπο αυτό θα προκύψει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είτε θα στελεχώσει τους εργασιακούς χώρους, είτε θα οδηγήσει πολλούς νέους επιστήμονες στη συνέχιση των σπουδών τους σε επίπεδο διδακτορικού διπλώματος. Παράλληλα, για τη θεωρητική τους κατάρτιση και την πρακτική τους εξάσκηση προσφέρονται 14 θεματικές ενότητες, από τις οποίες οι φοιτητές επιλέγουν 5. Η βαθμολογία των σεμιναρίων αυτών δεν συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό του Μ.Δ.Ε. Οι ενότητες αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Σύνθεση και αναγνώριση φωνής
- Διασφάλιση ποιότητας σε προϊόντα γλωσσικής τεχνολογίας
- Παραγωγή φυσικής γλώσσας
- Ασαφής λογική, γενετικοί αλγόριθμοι και νευρωνικά δίκτυα
- Ηλεκτρονική λεξικογράφηση για νεαρούς χρήστες
- Ανάκτηση πληροφοριών
- Μάθηση μηχανών και εξόρυξη πληροφορίας
- Κειμενική ανάλυση
- Κατανόηση κειμένου
- Σημασιολογική κατηγοριοποίηση των λεξικών μονάδων
- Συστήματα διαλόγων με τη μηχανή
- Αρχές σχεδιασμού εκπαιδευτικού λογισμικού για γλωσσική εκπαίδευση
- Επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής
- Αρχές ορολογίας /ορογραφίας
- Με απόφαση της ΕΔΕ του ΔΠΜΣ το 14 σεμινάριο έχει μεταφερθεί στο Γ εξάμηνο στα υποχρεωτικά μαθήματα και το μάθημα Αρχιτεκτονικές συστημάτων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας έχει γίνει σεμιναριακό
Επίσης η ΕΔΕ μπορεί να διαμορφώνει το υπάρχον πρόγραμμα σύμφωνα με τις διδακτικές ανάγκες του Προγράμματος.
Η «Τεχνογλωσσία» απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση και δεν είναι εύκολη η παρακολούθηση των μαθημάτων και των ασκήσεων ταυτόχρονα με άλλες δραστηριότητες. Λόγω της φύσεως του συγκεκριμένου ΔΠΜΣ η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική Μεταπτυχιακοί Φοιτητές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα σε περισσότερες από τρεις συναντήσεις, διαγράφονται από το μάθημα. Αν ο συνολικός αριθμός των διαγραφών υπερβεί τον αριθμό των τριών, ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής διαγράφεται οριστικά από το ΔΠΜΣ.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις διαλέξεις και λοιπές επιστημονικές εκδηλώσεις του οικείου Τομέα και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με ανάθεση του οικείου Τομέα, ως επιτηρητές στη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων ή εφόσον τους ζητηθεί σε άλλες εργασίες του οικείου Τομέα. Η τήρηση των ακαδημαϊκών υποχρεώσεών τους συνεκτιμάται στην τελική τους αξιολόγηση.